33. ljetna škola moždanog udara „Zdrav životni stil i prevencija moždanog udara i drugih poremećaja mozga“

Autor: Vida Demarin, Hrvoje Budinčević
Pogledajte članak u prijelomu za tisak


OGLAS


Ljetna škola moždanog udara „Zdrav životni stil i prevencija moždanog udara i drugih poremećaja mozga”, 33. po redu (33rd Summer Stroke School – Healthy Lifestyle and Prevention of Stroke and Other Brain Impairments), ponovno je održana u prekrasnom ambijentu Interuniverzitetskog centra u Dubrovniku od 5. do 9. lipnja 2023. Ljetna škola moždanog udara jedan je od najstarijih programa akademskog programa Interuniverzitetskog centra u Dubrovniku. Organizatori su bili Međunarodni institut za zdravlje mozga (engl. International Institute for Brain Health) i Hrvatsko društvo za moždani udar, u suorganizaciju s Razredom za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Društva za moždani udar srednje i istočne Europe (engl. Central and Eastern European Stroke Society). Škola je akreditirana s četiri ECTS boda, a akreditirana je i od Hrvatske liječničke komore (20 bodova za aktivne sudionike, 15 bodova za pasivne). Program je podržan od Europske organizacije za moždani udar (engl. European Stroke Organisation).


Osnivačica i direktorica tečaja i predsjednica Međunarodnog instituta za zdravlje mozga akademkinja Vida Demarin sa sudionicima 33. ljetne škole o moždanom udaru

Osnivačica i direktorica tečaja je akademkinja Vida Demarin, koja vodi školu s prof. dr. Romanom Haberlom iz Münchena (Njemačka), prof. dr. Kurtom Niederkornom iz Graza (Austrija) i Hrvojem Budinčevićem iz Zagreba. Važnu ulogu i ove je godine imao lokalni Organizacijski odbor na čelu s dr. Andrijanom Bogoje Raspopović kao i tajništvo Interuniverzitetskog centra u Dubrovniku. Program škole, tradicionalno inspirativan i bogat najnovijim spoznajama iz područja neurologije moždanog udara, privukao je polaznike iz brojnih zemalja: Hrvatske, Crne Gore, Austrije, BiH, Njemačke, Izraela, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Albanije.

Akademkinja Vida Demarin otvorila je Ljetnu školu predavanjem o psihoneuroendokrinoimunologiji kao novoj paradigmi u kliničkom radu (više o tome na „Klinička psihoneuroendokrinoimunologija – PNEI“ - VidaDemarin, Sanja Toljan i suradnici, op. ur.). Prvog dana predstavljeni su novija dostignuća i terapijske mogućnosti u liječenju migrene od stručnjaka iz Slovenije (prof. Bojana Žvan, prof. dr. Marjana Zaletela i prof. dr. Gorazda Požlepa iz Ljubljane). Tijekom prva tri dana organizirane su praktične radionice cerebrovaskularnog ultrazvuka, koje su vodili doc. dr. Hrvoje Budinčević, dr. Maro Vodopić i dr. Juraj Mark Poje. Program je obuhvatio teme vezane uz sve segmente zbrinjavanja moždanog udara – od prevencije do života nakon moždanog udara. Teme su bile usredotočene na čimbenike rizika od moždanog udara poput arterijske hipertenzije (doc. dr. Hrvoje Budinčević), šećerne bolesti (prof. dr. Natan Bornstein iz Jeruzalema), onečišćenje zraka (akademkinja Vida Demarin), imitatora akutnog moždanog udara (prof. Ossman Sinanović iz Tuzle), neuroslikovnih mogućnosti kod moždanog udara (dr. Sophie Förstl iz Münchena) i dr.

O novostima u liječenju akutnog moždanog udara primjenom trombolize i trombektomije uz korištenje drip-and-fly modela i telestroke modela govorili su prof. Bojana Žvan iz Ljubljane, prof. Marina Roje Bedeković iz Zagreba te dr. Dennis Dietrich i dr. Gordian Hubert iz Münchena. Doc. dr. Senta Frol iz Ljubljane održala je predavanja o primjeni oralnih antikoagulantnih lijekova. O tranzitornoj ishemijskoj ataci i primjeni dvojne antiagregacijske terapije govorio je prof. Natan Bornstein. Prof. dr. Kurt Niederkorn pripremio je predavanja o bolestima intrakranijskih arterija s prikazima slučajeva. Prof. Anita Arsovska iz Skoplja održala je predavanja o liječenju bolesti karotidne arterije te spasticiteta nakon moždanog udara. Dr. Dietrich pripremio je kviz o moždanom udaru, a održana je i radionica o akutnom liječenju moždanog udara s prezentacijom Angels inicijative. Prof. dr. Roman Haberl iz Münchena održao je predavanje o razvoju i budućnosti dijagnostike i liječenja moždanog udara.

Za petak su bila rezervirana izlaganja o liječenju uznapredovale Parkinsonove bolesti i distonije (prof. dr. Vladimira Vuletić iz Rijeke), psihijatrijskim komorbiditetima kod osoba s ishemijskim moždanim udarom (prof. dr. Marga Kocmur iz Ljubljane), imunosescenciji i cerebrovaskularnim bolestima (prof. dr. Marina Roje Bedeković iz Zagreba) te specifičnosti moždanog udara u žena (prof. Jasminka Đelilović Vranić iz Sarajeva). Na satelitskim simpozijima raspravljalo se o novim terapijskim mogućnostima u liječenju migrene i multiple skleroze.

Polaznici su imali i priliku samostalno isprobati i uvježbati ultrazvučni pregled ekstrakranijskih i intrakranijskih krvnih žila tijekom radionice, uz individualizirani pristup svakom polazniku.

Sljedeća Ljetna škola održat će se u Interuniverziteskom centru u Dubrovniku od 3. do 7. lipnja 2024.