Nastavak kampanje „Reagiram i preveniram“ u borbi protiv pneumokokne bolesti

Pogledajte članak u prijelomu za tisak


OGLAS


Hrvatski savez dijabetičkih udruga (HSDU) osnovan je 1954. godine i okuplja 48 udruga/društava oboljelih od šećerne bolesti diljem Hrvatske s temeljnom misijom poboljšanja zaštite prava i skrbi o osobama sa šećernom bolešću. Cilj HSDU-a je i ostvarivanje što bolje i jednako dostupne zdravstvene i socijalne zaštite oboljelih od dijabetesa, bez obzira u kojem djelu Hrvatske žive. Hrvatski savez dijabetičkih udruga, u suradnji sa stručnim društvima, sudjeluje u prevenciji i edukaciji oboljelih od šećerne bolesti, članova njihovih obitelji i opće populacije.

HSDU pruža podršku svojim članovima u postizanju kontrole nad dijabetesom na način koji odgovara svakom pojedincu. Kroz projektne aktivnosti HSDU educira oboljele o praktičnim vještinama poput svakodnevnog upravljanja glikemijama, usvajanja zdravih životnih navika, sprječavanju i/ili odgađanju komplikacija s ciljem lakšeg života sa šećernom bolešću i dobrom kvalitetom života.

HSDU putem svoje web stranice www.dijabetes.hr i društvenih mreža poput Facebooka, LinkedIn-a i YouTube kanala daje pouzdane informacije, savjete i preporuke o dijabetesu, komplikacijama i važnosti očuvanja zdravih životnih navika te novostima u liječenju šećerne bolesti te na taj način utječe na zdravstvenu pismenost oboljelih od dijabetesa.

U suradnji s udrugama, stručnim društvima i relevantnim institucijama, Hrvatski savez dijabetičkih udruga želi podići svijest o šećernoj bolesti, kao velikom javnozdravstvenom i globalnom problemu te podsjetiti javnost na učestalost šećerne bolesti te važnost prevencije, ranog otkrivanja, pravovremenog liječenja te sprječavanja i odgađanja kroničnih komplikacija.

Tijekom posljednjih nekoliko godina HSDU organizira javne inicijative kako bi senzibilizirali javnost, aktivirali donositelje odluka u zdravstvu i mobilizirali stručnu javnost da zajedno sa Savezom rade na osiguravanju boljih ishoda liječenja osoba sa šećernom bolešću.

Kampanja je najavljena na konferenciji za medije 26. rujna 2022. godine – slijeva: Zrinka Mach, mag. soc. geront., predsjednica HSDU-a, prof. dr. sc. Dario Rahelić, predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a i Vesna Potočki Rukavina, dr. med., KoHOM

Isto tako, tijekom posljednjih nekoliko godina HSDU provodi javnozdravstvene i edukativne kampanje među kojima je i kampanja „Reagiram i preveniram“, čiji je cilj edukacija građana o važnosti zaštite cijepljenjem protiv pneumokokne bolesti, posebice osoba koje su u povećanom riziku od razvoja teških oblika bolesti i njihovih komplikacija, poput teške upale pluća. U sezoni respiratornih bolesti cijepljenje je najučinkovitija zaštita. Unatoč tome što se mnogo govori o prevenciji i zaštiti cijepljenjem, svjedoci smo kako naši građani i dalje ne znaju protiv kojih zaraznih bolesti su dostupna cjepiva, kome se posebno preporučuje cijepljenje i protiv kojih zaraznih bolesti i za koga je cijepljenje besplatno.

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha javnozdravstvena kampanja „Reagiram i preveniram“ nastavlja se nizom aktivnosti i predavanja kako bi se potaknulo građane na prevenciju cijepljenjem protiv pneumokoka, koji najčešće uzrokuje tešku upalu pluća.

Stručnjaci iz zdravstvenih institucija okupljeni pod vodstvom Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, koji je nositelj kampanje, pozivaju građane na prevenciju pneumokokne bolesti, posebno osobe pod povećanim rizikom. Najčešće je riječ o osobama s kroničnim nezaraznim bolestima te onkološkim i transplantiranim bolesnicima. Cijepljenje se vrši, u većini slučajeva, samo jednom dozom. Osobe se mogu cijepiti kod svog izabranog obiteljskog liječnika te u nekim zavodima za javno zdravstvo.

„Raduje nas što se kampanja nastavlja jer to pokazuje da su naši sugrađani željni edukacije, a na nama je pružiti im potporu i zaštitu za njihovo zdravlje. Zbog povećanog interesa za cijepljenje protiv pneumokokne bolesti i zaštite populacije s povećanim rizikom, za koju se zalaže Hrvatski savez dijabetičkih udruga, prošle godine je, nažalost, došlo do nestašice pneumokoknog cjepiva, baš tijekom sezone respiratornih infekcija, zbog čega smo u Savezu imali dosta poziva i upita.

Vjerujem da je Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo zadovoljstvo svjedočiti rastu procijepljenosti te da će na vrijeme osigurati potreban broj pneumokoknog cjepiva. Time bismo u savezu udruga bolesnika, a i HZJZ kao zdravstvena institucija, pokazali ustrajnost u zaštiti osoba koje imaju visoki rizik zbog komplikacija pneumokokne bolesti te na taj način poboljšali zdravstveni sustav i zdravlje naših građana“ naglasila je mag. soc. geront. Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga i voditeljica kampanje „Reagiram i preveniram“.

U necijepljenih rizičnih osoba pneumokokna bolest dovodi do niza zdravstvenih komplikacija koje opterećuju zdravstveni sustav i operativno i financijski, a utječe i na njihove obitelji.

Kampanja „Reagiram i preveniram“ ponovo kreće u rujnu. Stručnjaci pozivaju sve osobe koje su u visokom riziku, a nisu do sada cijepljene, da to svakako učine. Za sve informacije mogu se obratiti svom obiteljskom liječniku ili informacije potražiti na stranicama HZJZ-a. Također, dodatne informacije o kampanji i cijepljenu mogu se pronaći na web stranici: https://www.dijabetes.hr/reagiram-i-preveniram/

Kampanja je najavljena na konferenciji za medije 26. rujna 2022. godine – slijeva: Zrinka Mach, mag. soc. geront., predsjednica HSDU-a, prof. dr. sc. Dario Rahelić, predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a i Vesna Potočki Rukavina, dr. med., KoHOM