I. Adriatic simpozij o debljini i tečaj Europske asocijacije za debljinu (EASO) – „Od dijagnoze do liječenja“

Autor: Ema Šomen
Pogledajte članak u prijelomu za tisak

Prvi Adriatic simpozij o debljini i tečaj Europske asocijacije za debljinu održan je u Kulturno-turističkom centru Gervais u Opatiji. Bogati trodnevni program privukao je brojne sudionike, među kojima i vodeće stručnjake koji se bave debljinom. Najuglednije europske stručnjake predvodio je predsjednik Europske asocijacije za debljinu, prof. Jason Halford iz Velike Britanije. Osim brojnih predavanja, održani su i interaktivni, zanimljivi i edukativni okrugli stolovi na kojima su stručnjaci iznijeli svoje stavove o aktualnim temama iz tog područja. Cijeli simpozij zaokružen je tjelesnom aktivnošću za sve sudionike – nordijskim hodanjem

OGLAS


U organizaciji Hrvatskog društva za debljinu Hrvatskog liječničkog zbora i Europske asocijacije za debljinu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, kao i Grada Opatije, Turističke zajednice Opatija i Turističke zajednice Kvarnera, od 20. do 22. travnja 2023. u Kulturno-turističkom centru Gervais u Opatiji održan je Prvi Adriatic simpozij o debljini i tečaj Europske asocijacije za debljinu „Od dijagnoze do liječenja“. Bogati trodnevni program privukao je brojne sudionike, među kojima i najuglednije europske stručnjake iz područja debljine predvođene predsjednikom i tajnikom Europske asocijacije za debljinu.

Simpozij je otvoren pozdravnim riječima predsjednika Hrvatskog društva za debljinu HLZ-a prof. dr. sc. Davora Štimca te uvaženih predstavnika Hrvatskoga liječničkog zbora, Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Turističke zajednice i Grada Opatije. Nakon navedenog, sudionici su imali priliku uživati u glazbenom dijelu programa otvorenja i nastupu Vokalnog studija Rijeka na čelu s dirigenticom Anom Marijom Ilić. Nakon otvorenja počeo je službeni dio simpozija predavanjem organizatora skupa prof. Štimca, koji se osvrnuo na problem debljine u Hrvatskoj, ali i zemljama regije.

Epidemija debljine

Hrvatska, zajedno s Maltom, slovi za najdeblju naciju u Europi, a zabrinjavajuća je činjenica kako je i sve više djece pretilo. S obzirom da je prekomjerna tjelesna masa značajan rizični čimbenik za razvoj vodećih uzroka pobola i smrtnosti, globalno je prihvaćena kao važan promjenjiv zdravstveni rizik za kronične bolesti. Kako valjano utjecati na navedeni zdravstveni rizik čije bi promjene donijele toliko toga dobrog za svakog pojedinca, ali i zajednicu, objasnila je u predavanju prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović.

Prva dama Republike Hrvatske te ujedno i članica Upravnog odbora Hrvatskog društva za debljinu pružila je i uvid u aktualne hrvatske brojke vezane uz debljinu kako odrasle populacije, tako i djece. Još je jednom podsjetila kako je fokus pristupa debljini zapravo njena prevencija te se osvrnula na konkretne korake koji se poduzimaju po pitanju prevencije i podsjetila na akcijski plan za liječenje debljine u Hrvatskoj, što je i bila tema tog iscrpnog i zanimljivog predavanja.

Pandemija COVID-19 svakako je imala negativan utjecaj na razinu debljine u djece. Zatvaranje škola te restrikcije u vidu ograničavanja kretanja svakako su utjecale na pristup školskim obrocima i tjelesnoj aktivnosti djece. Mediteranske zemlje imaju najvišu stopu debljine među djecom u dobi od osam do devet godina. O problemima debljine u djece te vodećim izazovima u njihovu liječenju govorio je prof. dr. sc. Tadej Battelino, vodeći dječji endokrinolog i dijabetolog iz Slovenije.

Prvi dan simpozija zaokružen je okruglim stolom na kojem je pokrenuta konstruktivna i zanimljiva diskusija o ulozi i važnosti primarne zdravstvene zaštite u liječenju debljine. S obzirom da su obiteljski liječnici prva linija zdravstvene zaštite, potaknuta su pitanja važnosti ranog prepoznavanja prekomjerne tjelesne težine te mogući problemi zbog etiketiranja i stigmatizacije pri postavljanju dijagnoze u populaciji. Istaknuta je važnost ranog prepoznavanja, edukacije i razgovora s pojedincima te koliko stav obiteljskog liječnika može utjecati na poglede pojedinca o prekomjernoj tjelesnoj težini.

Na okruglom stolu su uz predsjednicu Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Renatu Sabljar Dračevac sudjelovali predsjednici udruga liječnika obiteljske medicine Nataša Ban Toskić i Dragan Soldo, saborska zastupnica Andreja Marić te Valerija Bralić Lang i Ines Balint, sve liječnici obiteljske medicine.

Drugi dan simpozija počeo je EASO tečajem „Debljina: od dijag­noze do terapije“ i uvodnim predavanjem glavnog tajnika EASO-a Euana Woodwarda, koji je ukratko prikazao bogat rad Europske asocijacije za debljinu te mnoge mogućnosti uključivanja i edukacije, posebno za mlade kolege u tom području.

Uloga obiteljskog liječnika u prevenciji i liječenju pretilosti

S obzirom da je jedan od glavnih ciljeva simpozija bio potaknuti i istaknuti važnu ulogu obiteljskog liječnika u liječenju i prevenciji prekomjerne tjelesne težine u populaciji, uslijedilo je predavanje prof. dr. sc. Luce Busetta iz Italije, domaćina i glavnog organizatora EASO kongresa iduće godine u Veneciji, a u kojem je upravo ta uloga istaknuta.

Predavač je govorio o problemima i preprekama s kojima se obiteljski liječnici susreću te kako pojedinci u ambulantama obiteljske medicine reagiraju na spomen pretilosti kao dijagnoze. Također je istaknuo mogućnosti obiteljskog liječnika u liječenju pretilosti.

Slijedila su predavanja o multidisciplinarnim pristupima i mogućnostima liječenja pretilosti.

Multidisciplinarni pristup liječenju pretilosti

Debljina ili pretilost definira se kao kronična metabolička bolest koju karakterizira prekomjerno nakupljanje masnog tkiva u organizmu s posljedičnim štetnim učinkom na zdravlje ljudskog organizma. Samim time potreban je multidisciplinarni pristup u liječenju pretilosti jer zahvaća više organskih sustava, a njeno liječenje je proces koji traži potporu stručnjaka različitih područja. Upravo o tome je bilo govora u bloku predavanja u kojem su prikazane mogućnosti liječenja pretilosti te naglašena važnost promjene stila života te prehrambenih navika.

Unatoč činjenici kako je navedeno prvi i najvažniji korak u procesu borbe protiv pretilosti, često ne daje zadovoljavajuće rezultate te su potrebne dodatne mjere i pomoć pojedincima. S obzirom na sveukupni napredak medicine, zabilježen je i značajan napredak u liječenju pretilosti, pa osim operacijskih tehnika, postoje i druge manje invazivne tehnike liječenja kao što je to intragastrični balon, koji se postavlja endoskopskim putem, te tablete i injekcije koje utječu na metabolizam i smanjenje tjelesne težine.

Brojni stručnjaci pružili su prikaze iz svojih područja djelovanja. Također je istaknuta važnost psihološke potpore pojedinca, što je pokazao i predsjednik EASO-a prof. dr. sc. Jason Halford. Zanimljivo i edukativno predavanje održala je online putem i Andreea Ciudin iz Španjolske, specijalistica endokrinologije, koja je pričala o nealkoholnoj masnoj jetri, mehanizmima nastanka i u konačnici posljedicama te bolesti epidemijskih razmjera.

U poslijepodnevnom dijelu programa izv. prof. dr. sc. Sanja Klobučar je govorila o šećernoj bolesti i mogućnosti liječenja te može li se govoriti o mogućnosti remisije šećerne bolesti s obzirom na mogućnosti farmakoterapije. Navedeno je bilo uvod u predavanje o paralelnim epidemijama debljine i šećerne bolesti u kojem je prof. dr. sc. Dario Rahelić istaknuo lijekove za liječenje šećerne bolesti koji su pokazali odlične rezultate u liječenju debljine, kao primjerice liraglutid koji je za obje indikacije registriran i u Hrvatskoj.

Uslijedila su dva okrugla stola, od kojih je prvi bio o debljini u regiji, a kojem su uz prof. dr. sc. Volkana Yumuka, dopredsjednika EASO-a iz Turske, prisustvovali predstavnici zemalja regije – uz domaćina prof. Štimca i predsjednici ili predstavnici nacionalnih društava Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Albanije i Kosova. Predsjednici udruženja za debljinu zemalja regije u otvorenoj su diskusiji govorili pojedinačno o stanju u njihovim zemljama i mjerama koje poduzimaju da bi spriječili ono što predviđaju svjetske statistike: enorman porast prekomjerno teških i osoba s debljinom.

Program je zaključen drugim okruglim stolom o potrebi multidisciplinarnog pristupa debljini, a na kojem su uz moderatora prof. Štimca, po struci gastroenterologa, sudjelovali i prof. Rahelić, endokrinolog, prof. dr. sc. Darko Marčinko, psihijatar, prof. dr. sc. Damir Hudetz, ortoped, doc. dr. sc. Ivana Erceg Lukošić, ginekolog i dr. sc. Nina Bašić Marković, specijalist obiteljske medicine i seksualni terapeut. Putem videoveze na skup se uključio i akademik Davor Miličić, kardiolog. Bilo je zanimljivo čuti koliko svaka od predstavljenih struka može pomoći u rješavanju problema debljine.

Posljednjeg dana simpozija održana su dva okrugla stola: „Partneri u multidisciplinarnom timu za liječenje debljine“ i „Barijatrijska kirurgija – trebamo li operirati više bolesnika?“. Na prvom stolu sudjelovali su psiholozi prof. dr. sc. Allessandra Pokrajac Bulian i Helena Sveško Visintin te nutricionisti Mirela Marić i Ivica Vrdoljak.

Istaknuta je važnost uključivanja psihologa i nutricionista u multidisciplinarni tim jer je teško očekivati rezultate bez da bolesnike prate i ti stručnjaci. Saša Missoni, antropolog, javio se putem Skypea iz SAD-a i naglasio antropološki pristup debljini.

Barijatrijska kirurgija – trebamo li operirati više bolesnika?

Na drugom okruglom stolu sudjelovali su kirurzi koji se bave barijatrijom u Hrvatskoj te su istaknuli kako broj pacijenata koji se operira u Hrvatskoj uvelike zaostaje za brojem u drugim europskim zemljama. Sudjelovali su doajen barijatrijske kirurgije prof. dr. sc. Miroslav Bekavac Bešlin, Davor Mendrila, barijatrijski kirurg iz Rijeke, doc. dr. sc. Alen Pajtak iz Varaždina i doc. dr. sc. Zdenko Boras iz Osijeka. Svi su se složili da je potrebno operirati više bolesnika, no za to je potrebna bolja suradnja s liječnicima obiteljske medicine, kao i drugim liječnicima koji se bave debljinom. Svoja iskustva iznijela je i bolesnica koja je uspješno operirana i nakon toga je značajno smršavila, a na okruglom stolu je sudjelovala i doktorica Ljiljana Ćenan, koja je iznijela iskustva na relaciji liječnik obiteljske medicine – barijatrijski kirurg.

Prvi Adriatic simpozij o debljini i tečaj Europske asocijacije za debljinu (engl. European Association for the Study of Obesity – EASO) „Od dijagnoze do liječenja“ završio je tjelesnom aktivnošću za sve sudionike – nordijskim hodanjem, finskom inačicom hodanja, tijekom koje je aktivno čitavo tijelo. Također, povezano je sa smanjenjem masne mase, LDL kolesterola, triglicerida, depresije, tjeskobe, kronične boli i opsega struka, a uz to ima i brojne druge dobrobiti. Povrh svega je i zabavno te je odličan spoj druženja i tjelesne aktivnosti. Tako je na najbolji način, u opuštenoj atmosferi, završio Prvi Adriatic simpozij o debljini uz najavu novog događanja već iduće godine i nadu da će se do iduće godine dogoditi pomaci o kojima je bilo govora na ovom skupu.

O konkretnim koracima koji se poduzimaju po pitanju prevencije i akcijskom planu za liječenje debljine govorila je prof. dr. Sanja Musić Milanović

,

Prof. dr. Volkan Yumuk, dopredsjednik EASO-a, održao je predavanje o metaboličkoj kirurgiji s aspekta primarne zdravstvene zaštite

,

Otvaranju skupa prisustvovale su predsjednica AMZH prof. dr. Alemka Markotić i predsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine Sonja Njunjić

,

Prvi dan simpozija zaokružen je okruglim stolom na kojem je pokrenuta konstruktivna diskusija o ulozi i važnosti primarne zdravstvene zaštite u liječenju debljine – slijeva Dragan Soldo, Andreja Marić, Renata Sabljar Dračevac, Valerija Bralić Lang, Nataša Ban Toskić i Ines Balint