Kontroverze u hipertenziji, kardiovaskularnoj prevenciji i nefrologiji

Autor: Ana Jelaković
Pogledajte članak u prijelomu za tisak

OGLAS


Simpozij „Kontroverze u hipertenziji, kardiovaskularnoj prevenciji i nefrologiji“ u organizaciji Hrvatske lige za hipertenziju i Hrvatskog društva za hipertenziju održan je u hibridnom obliku 12. i 13. svibnja 2023. Dobro prihvaćeni oblik unaprijed snimljenih visokokvalitetnih prezentacija i moderirane rasprave uživo na licu mjesta bio je vrlo dobro posjećen – uz 250 sudionika na licu mjesta i 420 virtualnih sudionika.

Prva sekcija započela je panelom za promjenu životnog stila s multidisciplinarnim stručnjacima (neurolog, dijabetolog, nutricionist, kineziolog, psiholog). Okrugli stol donio je jednu od brojnih kontroverzi: je li za dugovječnost žena važnije smršaviti ili biti fizički aktivan? Prvi dan završen je panel-raspravom o liječenju metaboličkih aspekata u hipertenziji (dislipidemija, hiperuricemija, dijabetes). Program drugoga dana započet je panel-raspravom o uvijek teškim odgovorima na pitanja iz hipertenziologije i nefrologije: kako liječiti arterijsku hipertenziju u ležećem položaju, mogu li antihipertenzivi pogoršati ili dovesti do depresije, kako liječiti slabe i starije osobe ili kada prestati ili izbjegavati kortikosteroide kod glomerularnih bolesti...

Vrhunac drugog dana bio je žustar okrugli stol o programima smanjenja štete kod pušača. Spomenuta su i neka kontroverzna pitanja koja su pokrenula raspravu o tome treba li pušenje klasificirati kao bolest, kako spriječiti djecu da počnu pušiti bilo koji nikotinski proizvod, kako izbjeći zavaravajuću premisu da postoje neštetni nikotinski proizvodi itd. U svakoj kontroverzi postoji dio o arterijskoj hipertenziji u trudnoći te hipertenziji i metaboličkim poremećajima u djece i adolescenata. To su ranjive skupine stanovništva i znanja o tome kako dijagnosticirati i liječiti hipertenziju uvijek nedostaje.

Slijedila je mješovita panel-rasprava o temama iz kardiološkog aspekta hipertenzije i novonastale subspecijalnosti hipertenziologije: onkohipertenziologije. Onkološko liječenje zahvaljujući novim i pametnim lijekovima postaje sve uspješnije, a preživjeli od onkologije sada žive dulje. Nažalost, većina novih onkoloških lijekova djeluje na srce i bubrege te ima nuspojavu – arterijsku hipertenziju. Za razumijevanje i pravilno liječenje te rastuće populacije s visokim kardiovaskularnim rizikom bit će potreban subspecijalist. Objavljen je novi hrvatski konsenzus o renalnoj denervaciji. Tim dokumentom Hrvatska prednjači pred europskim vršnjacima i nadolazećim europskim smjernicama za arterijsku hipertenziju.

Drugi dan je zaokružen panel-raspravom o propisivanju suplemenata, tijekom koje su nutricionisti i farmaceuti pokazali koliko su njihova stručnost i doprinos nužni u multidisciplinarnom timu koji liječi hipertoničare. Unatoč tome, svaki kliničar mora znati koji suplement i OTC lijek njegov pacijent koristi te kako dati ispravan savjet o tim proizvodima. Sekcije organizirane tijekom pauza za kavu („Upoznajte stručnjaka“) mjesto su gdje obično mlađi kolege mogu razgovarati sa stručnjacima i postavljati pitanja u neformalnijem okruženju.

Polemike su okončane dvama okruglim stolovima: o nuspojavama cjepiva protiv COVID-19 i o bubrežnoj nadomjesnoj terapiji: kućna hemodijaliza nasuprot peritonealnoj dijalizi. Sve unaprijed snimljene prezentacije dostupne su na https:/e/hdh.emed.hr/kontroverze-2023 i besplatne su za zainteresirane zdravstvene djelatnike kako bi proširili svoje razumijevanje složenih i raznolikih aspekata hipertenzije i pridruženih poremećaja.

Tijekom okruglog stola raspravljalo se o kontroverzi je li za dugovječnost žena važnije smršaviti ili biti fizički aktivan. Prvi dan završen je panel-raspravom o liječenju metaboličkih aspekata u hipertenziji

Sekcije organizirane tijekom pauza za kavu – Meet the expert – mjesto su gdje obično mlađi kolege mogu razgovarati sa stručnjacima i postavljati pitanja u neformalnijem okruženju